SMACZNE
Pączki to jeden z najbardziej tradycyjnych i ulubionych polskich deserów.
Tradycja smażenia pączków z nadzieniem owocowym lub różanym sięga początków XVIII wieku. Ale najwięcej pączków zjadamy w Tłusty Czwartek, czyli w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Wtedy smakują najlepiej! Przesąd głosi, że kto nie zje pączka w Tłusty Czwartek, spotka go nieszczęście w nadchodzącym roku.
Szacuje się, że ok. 100 milionów pączków zjadamy tylko w ten jeden dzień!
fot. Depositphotos | fot. A.J. Domurat | fot. Adobe Stock |
Pączki is one of the most traditional and favorite Polish desserts.
The tradition of frying donuts with fruit or rose filling dates back to the early 18th century. But most donuts are eaten on Fat Thursday, the last Thursday before Lent. That is when they taste the best! Superstition has it that whoever does not eat a donut on Fat Thursday will meet misfortune in the coming year.
It is estimated that in Poland about 100 million donuts are eaten on this one day alone!