W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.

Smaczne

Jeśli nie próbowaliście żurku, to jeszcze niewiele wiecie o polskiej kuchni. Jest to typowo polska zupa z dodatkiem białej kiełbasy i wędzonego mięsa, zawsze podawana z jajkiem gotowanym na twardo. Obowiązkowe danie na polskim Wielkanocnym stole!

Podstawowym składnikiem żurku jest zakwas, który musi postać w wodzie z przyprawami przez około 5 do 7 dni, żeby sfermentować. Brzmi to dziwnie? Cóż, po prostu skosztujcie tej gęstej, kremowej, cudownie kwaśnej zupy!

Czasami jest podawana w wykwintny sposób, w okrągłych bochenkach chleba wydrążonych na kształt miski.

fot. Adobe Stock                                                                                                                                fot. Radosław Drożdżewski, CC BY-SA 3.0